Solergy header

Salederen van Zonnestroom

Zonnepalenen wekken stroom op. Helaas komt het vaak voor dat de opgewekte stroom niet gelijktijdig wordt verbruikt. In dit geval kan je opgewekte zonnestroom terug leveren aan het net. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee mogelijkheden.

Salderen en Terugleveren.

Salderen

Salderen is wettelijk bepaald. Maar wat houdt salderen van zonnestroom nu werkelijk in? Stel u heeft een zonnepanelen systeem van 30KW. Uw verbruik is circa 27.000KWh. Uw systeem wekt jaarlijk om en nabij uw jaarlijks verbruik op. Dat is op zichzelf heel bevordelijk voor uw rendement. Maar helaas gebruikt u de opgewekte zonnestroom niet gelijk. Althans niet altijd. Dat heeft tot gevolg dat je tijdelijk de stroom ergens moet laten. Daarvoor maak je gebruik van het net. Uw zonnestroom gaat het net in en wordt gebruikt door bijvoorbeeld uw buurman. Eenmaal u bijvoorbeeld 's avonds of in de winter stroom tekort komt, neemt u vervolgens stroom af van de energieleverancier. Het stroom dat u nu afneemt van uw leverancier wordt 1 op 1 met uw eigen opgewekte stroom verrekend. Zodoende de term salderen. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Er kan alleen sprake zijn van salderen, indien de aansluitwaarde van de eigenaar van zonnepanelen niet hoger is dan 3 x 80 Amp.

Het is belangrijk om te weten dat u niet enkel en alleen de kale prijs van uw stroom saldeerd. Naast de tarieven die worden gehanteerd door de energieleveranciers, kunt u ook de energiebelasting salderen. De energiebelasting is ingedeeld in schijven.

  • tot 10.000KWh - 0,1185
  • 10.000KWh tot 50.000KWh - 0,0431
  • 50.000KWh tot 10M Kwh - 0,0115
  • Vanaf 10M KWh - 0,000034

Het bovenstaande tabel is erg belangrijk wanneer u uw rendement wilt weten met zonnepanelen. De belastingdienst komt namelijk altijd voor. De teruglevering wordt verrekend met het laatst verbruikte energie en dus tegen de levering met de laagste belasting.

Stel u wekt met uw zonnepanelen 30.000KWh op. En u heeft een  verbuik van 40.000KWh. Dat zorgt ervoor dat u over de eerste 10.000KWh volledige energiebelasting betaalt. De rest van de energiebelasting wordt gesaldeerd. Gemakshalve kunnen we vaststellen dat u zodoende minder voordelig uit bent, dan wanneer u uw verbruik  volledig opwekt met zonnepanelen.

Terugleveren

U kunt zonnestroom ook terugleveren aan het net. De energieleverancier koopt uw zonnestroom van u op. Daarvoor gelden de kale leveringstarieven. Hetgeen per leverancier verschilt. U levert stroom terug indien u een aansluitwaarde heeft dat hoger is dan 3 x 80Amp of wanneer u meer stroom opwekt dan u zelf verbruikt. Over het algemeen is terugleveren aan het net niet voordelig. Dit gebeurt vooral in landen waar men goede subsidiemogelijkheden heeft.

CONTACT

Solergy
Virulyweg 27
7602 RG Almelo

MAIL info@solergy.nl

Nieuws